Aküler Hakkında Yeterli Bilgiye Sahip miyiz?

aku2

Akü, araçlarımızda elektrik enerjisinin ana kaynağıdır. Elektriği değil kimyasalları depolar. Bir asit karışımındaki iki farklı kurşun türü tepkimeye girerek elektriksel bir kuvvet oluşturur. Bu elektrokimyasal reaksiyon, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Akü, voltaj üreten ve elektrik akımı ileten elektrokimyasal bir cihazdır. Akü, günümüzde araçlarda kullanılan elektrik enerjisinin birincil kaynağıdır. Bu nedenle aküler tüm otomobil ve motosikletler için bir aracın kalbidir diyebiliriz.  Bu nedenle, bir motosiklet sürücüsü iseniz, motosiklet akü tipleri ve farklılıkları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Akü aşağıdaki ana elektrik sistemlerine güç sağlar:

Başlangıç – Ateşleme – Aydınlatma -Aksesuarlar

 

Akünün ana işlevleri şunlardır:

Motor Kapalı: Bataryadan gelen elektrik, motor çalışmıyorken aydınlatmayı, aksesuarları veya diğer elektrik sistemlerini çalıştırmak için kullanılır.

Motor Çalıştırma: Aküden gelen akım, elektrikli marşlı araçlarda marş motorunu çalıştırmak ve motorun marş sırasında ateşleme sistemine yeterli akımı sağlamak için kullanılır.

Motor Çalışması: Aracın elektrik yükü gereksinimleri, şarj sisteminin elektrik üretme kapasitesini aştığında, şarj sistemini desteklemek için aküden gelen elektriğe ihtiyaç duyulabilir. Talep yüksek olduğunda hem akü hem de alternatör elektrik sağlar.

 

Motosiklet aküleri üç türe ayrılır; Islak hücreli aküler, Kuru pilli aküler ve Jel motosiklet aküler

-Islak hücreli aküler ayrıca geleneksel aküler, kurşun asitli aküler ve sulu aküler olarak da bilinir.

-Kuru aküler, sızdırmaz tip aküler ve bakım gerektirmeyen aküler olarak da bilinir.

-Jel motosiklet aküleri, jel asit aküleri ve jel dolgulu aküler olarak da bilinir.

Şimdi, üç tip akü arasındaki farkı bilelim.

 

Tip 1: Islak Aküler

Islak aküler pil hücresinin elektrolitlerini sıvı asitte tutar. Ayrıca, bu aküler, şarj olurken veya deşarj olurken, oldukça patlayıcı ve zehirli olan ve bir tür hoş olmayan hidrojen gazı verir. Bu kurşun asitli veya ıslak hücreli aküler, 6 voltluk bir pilde 3 durdurucu ve 12 voltluk bir pilde 6 durdurucu görebileceğiniz üst kısımdaki bir dizi plastik tıpa ile kolayca ayırt edilebilir. Bu geleneksel akülerin ön tarafında daha düşük ve daha yüksek pil asit seviyeleri vardır ve opak-beyaz plastik alt kasaya sahiptir.

Bu kurşun asitli akülerin referans numaraları YB, CB veya GB (Örn: YB14L-A2) harfleriyle başlar. Ancak bu aküleri sık sık kontrol etmek ve akü asidinin su kısmı zamanla tükeneceği için üst seviye işaretine kadar saf su (akü asidi değil) ile doldurmak gerekir.

Varta Yb14L A2

 

Tip 2: Kuru Hücreli Aküler

Kuru pilli aküler veya bakım gerektirmeyen aküler veya sızdırmaz aküler asitle ayrı olarak sağlanır. Bu aküler doldurulduktan ve kapak üste yerleştirildikten sonra, asidin daha fazla izlenmesine veya doldurulmasına gerek yoktur. Ayrıca, bu kuru hücreli akülerin üstüne gömülü bir tıpa vardır ve siyah, mavi veya gri kutularda mevcuttur. Bu bakım gerektirmeyen aküler bir kez doldurulduktan sonra hava geçirmez şekilde kapatılır ve tekrar doldurulamaz. Bu nedenle, üst kapağı çıkarmaya ve asit seviyesini kontrol etmeye gerek yoktur.

Bu sızdırmaz veya kuru hücreli motosiklet akülerinin referans numaraları YTX, CTX veya GTX (Örn: YTX9-BS) harfleriyle başlar. Bu bakım gerektirmeyen motosiklet aküleri, yeniden şarj sırasında üretilen oksijeni ve hidrojeni suya yeniden birleştirmesini sağlayan basınç altında çalışır. Ayrıca, bu motosiklet aküleri elektrolitleri düşük nemli bir macun içinde depolar.

ytx9 bs

 

 

Tip 3: Jel Motosiklet Aküleri

Jel motosiklet aküleri veya jel asitli aküler veya jel dolgulu aküler her zaman siyah, mavi veya gri üst kısımla birlikte siyah veya mavi veya gri muhafaza içinde gelir. Bu tip akülerde jel asit hareket etmez ve genellikle akünün yan ya da açılı olarak durması gereken bisikletlerde kullanılır. Jel hal asidi ile doldurulmuş bu jel motosiklet aküleri, üretim sırasında tamamen kapatıldığından herhangi bir doldurma gerektirmezler. Ayrıca, şarj sırasında üretilen oksijen ve hidrojeni suya yeniden birleştirmek için bu jel asit aküler basınç altında çalışma eğilimindedir.

Bu jel dolgulu akü tipinin referans numarası YT, CT, GT veya YTZ, CTZ veya GTZ (Örn: YT9B-4 veya YTZ10-S) ön ekiyle başlar. Jel motosiklet akülerindeki elektrolitler, örneğin bir jelleştirici madde ile kaplanmıştır. Bu aküler hava geçirmez şekilde kapatılmıştır ve bu nedenle yeniden doldurulamaz. Bu nedenle, üst kapağı çıkarmak ve asit seviyesini kontrol etmek gerekli değildir.

Yuasa YTZ10S Batteria Moto

 

Bir aküyü tutarken, takarken, çıkarırken ve bakımını yaparken her zaman koruyucu gözlük ve eldiven kullanın. Eski akünüzü vücudunuza temas ettirmeyiniz. Dökülen akü asidi ve korozyonu giysilerinize veya daha da kötüsü cildinize zarar verebilir.

 

Motosiklet Aküsü Değiştirme Yönergeleri

Tüm kabloları aküden ayırın ve uygun geri dönüşüm için aküyü satın aldığınız yere iade edin.

Bozulmuş yalıtımın yanı sıra korozyon ve asitten zarar görmüş kabloları ve bileşenleri değiştirin.

Yeni akünüzü tutucuya yerleştirin ve yerine sabitleyin.

Pozitif kabloyu pozitif terminale ve negatif kabloyu negatif terminale bağlayın.

Cıvatayı, vidayı veya somunu uygun pil özelliklerine göre sıkın.

https://kaanelektronik.com/urun-kategori/motorum-icin/motosiklet-yedek-parcalari/akuler/

Bu Makaleyi Paylaşın!
Son Gönderiler
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!
BÜLTENİMİZE ABONE OLUN

Güncel kampanyalardan ilk siz haberdar olun!