Doğru Motosiklet Bakımı İçin Gerekli Bilgiler

Bütün araçlarda olduğu gibi motosikletlerin de belirli zaman aralıklarında mutlaka bakıma ve temizliğe ihtiyacı olur. Bu işlem zor gibi görünse de aslında çoğu motosikletin bakımı, kendi başınıza yapabileceğiniz kadar kolaydır. Böylece hem zamandan tasarruf etmeniz hem de fazla maliyetten kaçınmanız mümkün olur. Motosikletinizin rutin bakımı için ihtiyacınız olan bilgileri ve gerekli bütün ekipmanları sizler için bu yazıda derledik.

 

1-Motosikleti Yıkarken Nelere Dikkat Edilmeli

motosiklet yikama 1

 İlk olarak vurgulanması gereken bilgi motosikletlerin tazyikli ve yüksek basınçlı sularla yıkanmaması gerektiğidir. Mecbur kalınan durumlar söz konusu olduğunda ise suyu uygulamaktan kaçınmamız gereken bölgeler; aracın elektronik aksamları, radyatör soğutucusu, egzoz çıkışı, kilometre sayacı ve ibre göstergesi gibi çeşitli bölgelerini kapsamaktadır.

En çok dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise sıcak motora ve fren disklerine asla su uygulanmaması gerektiğidir. Motosikleti yıkamadan önce mutlaka motorun soğumasını beklemeli ve aksamlarını muhafaza ederek yıkamaya özen göstermeliyiz. Herhangi bir sebeple suyun belirtilen bölgelere teması söz konusu olduğunda basınçlı hava yardımı ile kurutmamız faydalı olacaktır. Son olarak, yıkama işlemi tamamlandığında motosikletin her yerinin kuruduğundan emin olarak bir süre motorumuzu rölantide çalıştırmamız gerekecektir.

İlginizi çekebilecek motosiklet bakım ürünleri için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

https://kaanelektronik.com/urun-kategori/motorum-icin/bakim-ve-temizlik-urunleri/

2-Grenaj Vidaları

Yola çıkmadan önce motosikletimizin bakımı ile ilgili kontrol etmemiz gereken en önemli parçalardan bir diğeri de motosikletimizin grenaj vidalarıdır. Vidaların eksiksiz ve yeteri kadar sıkı olduğundan mutlaka emin olmalıyız.

3-Yağ Bakımı 

Bütün motorların belirli kilometre aralığında yağ değişiminin yapılması gereklidir. Uzun süre kullanılmamış olan motorların yağ ömrü yaklaşık bir yıl kadardır. Bu süreyi geçtikten sonra yağ, özelliğini kaybetmeye başlar, bu yüzden motosikletimiz kullanılmamış olsa bile yağın mutlaka belirtilen zaman aralığı içerisinde değişimi yapılmalıdır.

Aksi takdirde bu durum motorun içinde aşınmaya neden olacaktır. Bu yüzden yağ değişiminin zamanınmotor yagi filtresi degisimi 1da yapılması oldukça önemlidir. Tespit için yola çıkılmadan önce düz zemin üzerinde yağ seviyesinin kontrolü yapılabilir.

Motosikletimizin yağını değiştirmeden önce eski yağın tamamen boşalmasını beklemek de dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur.

Sonrasında yeni yağı eklememizin hemen ardından motoru çalıştırmaktan da kaçınmamız gerekir.

İkaz ışığının söndüğünü gördükten sonra motoru rölantide çalıştırıp kullanmadan önce bir süre beklemeliyiz.

Motosikletin üreticisi tarafından tavsiye edilen yağın kullanılması ve her yağ değişim zamanında kartel tapa contası ile yağ filtresinin değiştirilmesi de faydalı olacaktır.

 

4- Antifriz Bakımı

Yağlarda olduğu gibi antifrizlerinde kullanım süreleri bellidir ve değiştirilmesi gerekir. Bu zaman aralıkları motorların el kitapçıklarında belirtilmiştir. Hava soğumalı motorların silindir petekleri üzerinde çıkışa engel oluşturacak herhangi bir aksesuar bulunmamasına dikkat edilmesi önemlidir. Sıvı sistemi motorlar için ise antifriz seviyesini yola çıkmadan önce mutlaka kontrol etmek ve eğer eksik ise motorumuz soğukken ekle

mek gerekmektedir.

5- Zincir Bakımı

Uzun süren kullanımlarda bakımı ya

pılmayan zincirler deforme olarak aşınmaya başlamaktadır. Bu tarz durumlarda, sert kullanımlarla beraber zincirin kopma riski bulunmaktadır. Sürücünün hayatını riske atan bu tehlikeden kaçınmak için zincirlerin bakımını ihmal etmemek önemlidir.

Peki motosikletimizin zincir ömrünü uzatmak için neler yapılabilir?

2016 honda cb1000r review specs naked sport bike streetfighter cbr 1000rr cbr1000rr motorcycle 12

  • Zincirlerin değişiminin takım halinde yapılması en doğru yöntemdir.
  • Belirli bir süre kullanımdan sonra zincirler spreyle yağlanmalıdır. Bu yağlama sonrasında zincir üzerindeki yağ sertleşmektedir. Bu süreyi beklemek ve motoru kullanmaya sonrasında başlamak gerekir.
  • Zincirlerin gerginlik seviyesine de dikkat etmek gerekir. Fazla bol ya da fazla gevşek zincirler motorun dişlilerine zarar verebilmektedir.

 

Motosikletinize uygun zincir dişli setlerini incelemek için; https://kaanelektronik.com/urun-kategori/motorum-icin/motosiklet-yedek-parcalari/motosiklet-zincirleri/

6- Lastik Bakımı

Aşınan kötü durumdaki lastikler hem sürüşü etkilemektedir hem de sürücünün hayatını riske atabilmektedir. Özellikle kötü hava koşullarında bu tehlike çok daha fazla artacağından motosikletimizin lastiklerinin bakımı konusunda hassas davranmamız gerekir.

Lastiklerin bakım süresi lastiğin kalitesine ve kullanım sıklığına göre değişim gösterebilir. Yola çıkılmadan önce lastiklerde herhangi bir aşınma, çatlak veya sertleşme belirtileri olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Lastik değişiminde dikkat etmemiz gerekenler neler?

  • Satın almadan önce lastiğin imalat tarihini kontrol etmek gerekir.
  • Kaliteli lastikler tercih edilmelidir.
  • Lastiğin üzerinde bulunan dönüş okunun doğru olması önemlidir.
  • Gres yağı ile jant mili yağlanmalıdır.
  • Değiştirdiğimiz lastiğin balansının yapılması gerekir.
  • Lastik değişimi sırasında rulmanların kontrolü yapılmalı ve ses ya da boşluk fark edildiği takdirde değiştirilmesi gerekir.

7-Akü bakımı

Sulu akülerde öncelikle saf su haznesinin seviyesine dikkat edilmesi gerekir. Eksik ise su ilave edilmelidir. Asit seviyesinin eksik olduğu durumlarda ise akülerin asitleri tamamlanmalıdır. Aküye gerekenden fazla su konulan durumlarda ise taşma yaşanacağından motosikletimizin şasi kısımlarında asit tahribatı oluşabilir. Bu durum motorumuza zarar verecektir.

Sulu olmayan akülerin bakımında ise kutup başlarının temiz ve sıkı olup olmadığına bakılır ve akünün şarjına dikkat edilir.

Akünüzün bakımı esnasında dikkat etmemiz gerekenlere ise kısaca şu şekilde değinebiliriz;

  • Kontak kapalı olmalıdır.
  • Aküyü şase yapacak cisimlerden uzakta tutmak gereklidir.
  • Eldiven kullanmak önemlidir.
  • Kutupların başlarının artı ve eksi olarak doğru biçimde takılmasına dikkat edilir.
  • Aküyü yerleştirdikten sonra lastik gergilerini takmış olmak önemlidir.

 

Motorunuza uygun aküler için;  https://kaanelektronik.com/urun-kategori/motorum-icin/motosiklet-yedek-parcalari/akuler/

 

 

Bu Makaleyi Paylaşın!

DİĞER GÖNDERİLER

Güvenilir incelemeler, önemli ipuçları ve güncel kampanyalarla dolu sol şerit bülteninin diğer gönderilerine de bir göz atın!