Enduro’ya Yeni Başlayacakların Bilmesi Gerekenler

Enduro Nedir?

Enduro her türlü engelin bulunduğu arazilerde yol almaktır. Ormanlar, dik inişler ve çıkışlar, dere yatakları ve yapay engeller ile doğa içerinde mücadele gerektiren bir spordur. Kelimenin kökeni dayanıklılık anlamındaki endurance ‘ den gelmektedir. Enduro yarışları sanılanın aksine motocross’tan farklı olarak start almaktadır. Yarışçılar aynı anda değil 30 saniye ara ile yarışa başlarlar ve her yarışçı aslında kendi ile yarışmaktadır. Motocross tamamen yapay rampaların bulunduğu bir parkurda şekillenen bir yarış iken Enduro yalnızca doğa içerisinde gerçekleşen bir mücadeledir. Bu iki yarış için kullanılan motosikletler de farklıdır. Enduro motorları daha yumuşak amortisörlere sahiptir ve yatık açılıdır. Motocross motosikletlerindeyse dik açılı sert amortisörler bulunur. Sert virajlardan dönülen ve rampalardan atlanılan motocrass yarışlarında tur tamamlanarak başlangıç noktasına dönülür. 20 dakika içerisinde en çok turu atan sürücü yarışı kazanır. Enduro’da ise sürücü 30 saniye önce yarışa başlayan sürücüyü geçmeye çalışır. Enduro’ya başlama yaşı 16’dan itibaren veli izni ile mümkün olabilirken motocross yarışlarına çocuk yaştan itibaren başlanabilir.

enduro 1

Enduro Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

İlk olarak nispeten rahat olmanızı sağlayan bir tempoda başlamaya çalışın. Anında hızlı şekilde sürmeye çalışırsanız, ayak uydurmak için mücadele edecek ve hata yapmaya başlayacaksınız. Bu daha sonra sıkı sürüşe ve ardından daha fazla enerji kullanımına dönüşecektir.

Daima ileriye bakın bir sonraki dönüşe mümkün olduğunca erken bakmaya özen gösterin. Ağaçları taramaya çalışmak ve sonraki üç veya dört dönüşte patikanın nereye gittiğine dair bir fikir edinmek sürüşünüzde büyük bir fark yaratacaktır. Sadece köşeden köşeye bakmamaya çalışın, çünkü tam olarak böyle sürme eğiliminde olacaksınız ve bu yüzden çok fazla dur-kalk olacaktır.

Mümkünse ikinci veya üçüncü vitesi tutmak için elinizden geleni yapın. Güç dağıtımı çok agresif olmadığında işleri düzeltmenize yardımcı olan bir durumdur. Düşük bir viteste sürdüğünüzde, her viraj arasında daha fazla hızlanma ve daha sert fren yapma eğiliminde olacaksınız. Tek bir iz boyunca akmak istiyorsanız iyi bir vites seçimi size bu konuda yardımcı olacaktır.

Ekran goruntusu 2022 11 16 181815

Her virajda süper agresif bir şekilde fren yapmanıza gerek kalmaması için hızınızı yönetmeye çalışın. Gazı biraz daha önce gevşettikten ve dönüşü biraz daha erken aldıktan sonra çok daha iyi akmaya başladığınızı fark edeceksiniz. Dönüşler arasındaki kısa patlamalar yerine tek bir izi tek bir uzun çizgi haline getirdiğinizi göreceksiniz.

Oturmak isteyeceğiniz zamanlar mutlaka olacaktır ama çoğu zaman ayakta durabiliyorsanız bunda fayda vardır. Ayaktayken motosiklet üzerinde çok daha çevik olursunuz ve çok daha fazla senaryo ile başa çıkabilirsiniz. Bir dönüşten çıktıysanız ve büyük bir delik veya kütük varsa, bununla kolayca başa çıkabilirsiniz. Ağaçların arasında manevra yapabilir ve çok daha hızlı ve verimli bir şekilde yön değiştirebilirsiniz. Ayakta dururken rahat olduğunuzda aslında bu sürüş sanılanın aksine fiziksel olarak oturmaktan daha zor değildir.

Enduro motorlar maksimum sürati 180km’nin altında olan, birinci vites kullanımına uygun ve alt devir seviyelerinde 3000-6000 arası tork üreten motorlardır. Bu motorların gidonları geniş ve yüksektir. Lastikleri arazi lastiğidir ve havaları yolda sürüşe göre daha düşük tutulur. Kullanım basıncı olarak 1.1 uygundur fakat kayalık bir bölgede sürecekseniz 2 barın üzerine de çıkabilirsiniz. Bu şekilde jantlarınız ve lastikleriniz zeminden kaynaklı zarar görmez. Ancak bazı markalarda çapraz açılı teller kullanılarak tutunma parçaları jantların dış kenarlarına konulmuş ve lastiklerin dışına taşınmıştır.

Ağır koşullarda kullanılacak bir motor için jantlar telli olmalı ve ağır kullanıma uygun iç şambrel kullanılmalıdır. 20000 km de bir şambreller mutlaka değiştirilmelidir. Bunun sebebi subabın etrafı bozulduğunda sonunda yarıklar tamiri mümkün olmayan patlaklara neden olacaktır. Tellerden içeri su sızdığında da şambrelde, jantlarda ve tellerde hasar oluşacaktır. Asıl yapılması gereken motoru park etmeden önce jantların kurumuş olduğundan emin olmaktır.

Güvenli Sürüş

Koruyucu giysiler yaralanmaları önler. Bu spor için kask, el ve göz koruması şarttır ama ekstra olarak korunmak da her zaman için yarar sağlayacaktır. Spor ayakkabı ve kalın bot kesinlikle tercih edilmemelidir. Çelik bilek koruması olan çizmeler tercih edilmelidir.

Yırtılmalara karşı dayanıklı özel pantolonlar giyilmelidir ve bununla beraber dizlerin korunması da son derece önemlidir. Dirsek göğüs ve omuzlar için de korumalıklı özel ceketler kullanılması şarttır.

Ekipmanlar için https://kaanelektronik.com/urun-kategori/motorum-icin/ tıklayarak bağlantıyı ziyaret edebilir, motorunuz ve sizin için en uygun aksesuarları ve daha fazlasını inceleyebilirsiniz.

Mekan Tavsiyeleri

Ballıkayalar Tabiat Parkı

ballc4b1kayalar

                                      

 

Kartepe                                                                                                                           Kısırkaya

Enduro Nedir 10                          Istanbul da Enduro Yapilabilecek Yerler 3 800x534 1

 

Gönen

gonen

 

Bu Makaleyi Paylaşın!
Son Gönderiler
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin!

DİĞER GÖNDERİLER

Güvenilir incelemeler, önemli ipuçları ve güncel kampanyalarla dolu sol şerit bülteninin diğer gönderilerine de bir göz atın!