Motosiklet Sürüş Teknikleri ve Hayati Bilgiler

Motosikletler büyük şehirlerin yoğun trafiğinden kaçışın en kolay ve en çok tercih edilen yoludur.

Peki sürüş esnasında dış etkenlere tamamen açık durumda olan ve son derece denge gerektiren bu araçlar üzerindeki sürüşlerimizde güvenliğimiz açısından uygulanması gereken teknikler nelerdir?

Çok çeşitli riskler içeren bu araçlar için sürüş süreçlerini ve stratejilerini bilmek hayati önem arz edebiliyor.

Motosiklet sürüşünde en çok dikkat edilmesi gereken ve hayat kurtarıcı bilgileri sizler için şu şekilde derledik;

 

motosiklet ekipman onemi

Güvenlik Ekipmanları

İlk olarak rüzgâr, güneş ve yağmur gibi çeşitli hava şartlarında savrulma veya kayma gibi tehlikelere açık olduğumuz durumlar karşısında korunabilmek için farklı ekipmanlardan yararlanmak oldukça önemlidir. Sürüş esnasında vücudunuzu alabileceğiniz darbelere karşı korunaklı hale getirmek için eldiven, koruyucu ceket, pantolon, bot ve başlık gibi ekipmanlar sayesinde kendinizi emniyete almanız birçok durumda hayati öneme sahiptir. Fakat bu aksesuarların eksiksiz ve motorunuzla uyumlu olması gerekmektedir. Örnek verecek olursak, yağmurlu havalarda kaskın vizöründe oluşan damlalar ve buğu, sürücünün görüşü açısından güvenli bir sürüşe engel olabilmektedir. Bu durumdan kaçınmak için yağmur ve buğu önleyici bir set almak ve kaskınızda kullanmak sorunu çözmenizi sağlayacaktır.

https://kaanelektronik.com/urun/ydirici-sknmaster-evrensel-kask-bugu-vizor-buhar-onleyici-yagmur-kaet/

 

motosiklet surusu yagmurlu havalarda motosiklet surus

Motosiklette Fren

Diğerlerine kıyasla trafikte en fazla dikkat gerektiren araç her zaman motosikletler olmuştur. Bunun en temel sebepleri; bilinçsizce araç kullanan ve yanlış sürüş teknikleri uygulayan sürücüler, trafik kurallarının ihlali, kusurlu yollar, doğru frenleme yapılmamasından dolayı sürücünün yol ile olan bağlantısında oluşan kopukluk, kötü hava koşullarındaki dikkatsizlik ve motosikletteki arızaların göz ardı edilmesi gibi çeşitlendirilebilir. Bu sebepler arasında yer alan doğru frenleme tekniğinin nasıl yapılacağı konusundaki bilgiler de hayati önem teşkil etmektedir.

 

 

Doğru frenleme teknikleri şu şekilde sıralanabilir,

  • Sürüş sırasında frenlere uygulanacak basınç kademeli şekilde arttırılarak yumuşak bir şekilde verilmelidir.
  • Maksimum sıkmanın ardından frenler kitlenir ve bu noktayı iyi biliyor olmak oldukça önemlidir. Eğer ön freni kitlediğiniz bir durum oluşursa hemen bırakmalı ve tekrar kitlenmeden sıkılmalıdır. Arka frenin kitlendiği bir durumlarda ise tamamen duruş süratine gelene kadar fren bırakılmamalıdır. Bıraktığınız takdirde high-side kazaya neden olacaktır.
  • Aynı şekilde frenleri bırakma esnasında da sıkma hızına göre daha yavaş ve dikkatli olmak gerekir. Aksi halde süspansiyonların birden boşalması, motorun yönlendirilmesinde sıkıntı oluşturacaktır.
  • Ön frenleri sıkılmış bir motorun hareketi için oldukça kuvvet kullanmak gerekmektedir. Fakat ön fren bırakıldığında da motor ani şekilde döner ve böylece dönemece girer. Bu durum için hazırlıklı olmak ve yavaşça freni kontrollü şekilde bırakarak dönüşün yumuşak biçimde gerçekleşmesine özen göstermek gerekmektedir.
  • Ön fren sıkılı veya tam gaz ile dönemeçlere girmekten sakınmak çok önemlidir. Sadece gazı kapatarak fren kullanmadan hızınızı düşürdüğünüz durumlar; belli bir hıza düşmenizi, işaret noktalarının ve levhaların çok evvelinde süreci başlatmanızı gerektirir. Bu tarz bir durumda arkanızdaki araçlar yavaşladığınızı fark edemeyebilir. Bu yüzden çok dikkatli olmalı yavaşlamayı fazla erken başlatarak durumu abartmaktan kaçınmalısınız.
  • Lastiklerin patlaması gibi bir durum söz konusu ise aniden frene dokunmak yanlıştır. Yapılması gereken gazın kesilerek düz bir hat üzerinde motoru tutmaya çalışmaktır. Sağlam olan lastiğin frenini kullanmak ve bu şekilde durmaya çalışmak gereklidir. Patlamış olan lastik frenini kullanmak yanlıştır.

 

motosiklet surus teknikleri

Ağır Vasıta Sollama

Normal şartlarda motosiklet sürerken herhangi bir aracı sollamak önemli bir sorun oluşturmazken ağır vasıta bir aracı sollamak çok daha komplike bir süreci içermektedir. Peki ağır vasıta araçları geçerken neler yapılmalıdır ve nelerden kaçınılmalıdır?

Genellikle motor sürücüleri normal bir aracı sollamak istedikleri durumlarda bulundukları şeridin tamamını kullanmak yerine araca yakın bir mesafeden geçerek sollama yapmaktadırlar. Fakat aynı teknik, ağır vasıta bir aracı geçmek için kullanıldığında, motor sürücülerinin ciddi hayati tehlikelere açık hale gelmesine sebebiyet vermektedir. Bunun nedeni ağır vasıta sürücülerinin kullandığı araçların büyüklüğünden ve uzunluğundan kaynaklı olarak kendilerine fazla yaklaşan motosikletlileri fark edememeleridir.

Aynı şekilde trafikte ağır vasıta aracın çok fazla önünde ve yakınında beklenilebilen durumlarda da tehlikeye açık durumlar meydana gelebilmektedir. Ağır vasıta kullanıcısı, fazlaca yakınında ve önünde bulunan motosikletliyi görüş açısında bulunmadığından dolayı fark edemeyecektir.

Bu yanlış uygulama rüzgârdan korunma amaçlı da yapılmaktadır. Ağır vasıta aracın yakınından yapılan bu sürüş tekniği aracı geçtikten sonra aniden çarpan rüzgâr ile beraber motosikletin savrulmasına sebep olacaktır ve son derece tehlikelidir. Sürücüye dengesini kaybettirecek bu durumdan kesinlikle kaçınmak gerekmektedir.

Son olarak ağır vasıta bir aracı sollamak istediğimizde genellikle sol tarafından geçmeyi tercih etmek gerekmektedir. Bunu sebebi sürücünün solunu daha fazla kontrol etmesi ve motosikletliyi muhtemelen sağ tarafından beklemiyor oluşundan kaynaklıdır. Ek olarak sinyal ve kornayı kullanmak ve bizi fark etmesini sağlamakta bu tarz durumlarda son derece önemlidir. Ayrıca bu araçlar virajlarda çok açıktan manevra yaparak dönerler. Bu açıklıktan faydalanarak yine ağır vasıtaya çok fazla yaklaşmak tehlike oluşturacaktır.

 

Can güvenliğiniz için tehdit oluşturması mümkün olan bu durumlardan kaçınabilmek ve güvenli bir sürüş sağlayabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı önemli bilgilerden kısaca bahsettik. Bu ve benzer önlemler doğrultusunda faydalanabileceğiniz çeşitli ekipmanları da https://kaanelektronik.com/ üzerinden kolayca temin edebilirsiniz.

Bu Makaleyi Paylaşın!

DİĞER GÖNDERİLER

Güvenilir incelemeler, önemli ipuçları ve güncel kampanyalarla dolu sol şerit bülteninin diğer gönderilerine de bir göz atın!